Koningsdag wordt Woningsdag

Koningsdag wordt maandag 27 april: Woningsdag! In verband met de beperkende maatregelen als gevolg van het coronavirus wordt iedereen geadviseerd thuis te blijven en daar Koningsdag te vieren en er dus Woningsdag van te maken.

Desondanks proberen we er allemaal toch een feestje van te maken! Vlag uit, klokluiden, om 10:00 uur het Wilhelmus zingen en om 16:00 de Nationale Toost, een initiatief van het Oranje Fonds om samen een mooi moment te creëren en het ‘eenzaamheidsvirus’ te bestrijden.

Wie zijn huis of zelfs straat versiert, maakt kans op een bezoekje van de camerawagen van de Barneveldse Krant. Ook het bestuur van de Oranjestichting komt misschien wel langs voor het maken van een foto voor de website.

De Samen Sterk Oranjetour gaat door. Tijdens een urenlange live-uitzending kan iedereen op Koningsdag thuis genieten van beelden uit de dorpen en optredens van plaatselijke artiesten. De Barneveldse Krant bundelt daarvoor de krachten met de organisatie van festival Helden Live Stream.
De uitzending start maandag om 11.00 uur en is onder meer te volgen via de website van de Barneveldse Krant. Tot 16.00 uur rijden meerdere wagens met camera door de straten om te registreren hoe in de gemeente Barneveld Koningsdag wordt gevierd in coronatijd. De beelden worden afgewisseld met interviews op locatie en optredens in een speciale studio, die eind maart al met succes werd gebruikt door Helden Live Stream.

Koningsdag 2020 afgelast

Zojuist (23-03-2020) heeft het kabinet besloten dat tot 1 juni a.s. alle evenementen, op straffe van een boete, verboden zijn. 
Dit houdt helaas in dat alle activiteiten op Koningsdag worden afgelast.

Wel roepen wij alle inwoners van het dorp op om de vlag met oranje wimpel uit te steken om hiermee onze koning te feliciteren.

Koningsdag 2020?

De kans is groot dat Barneveld het dit jaar vanwege de gezondheidsrisico’s door het coronavirus zonder de viering van Koningsdag moet doen. ,,We hebben nog geen besluit genomen, maar eerlijk gezegd heb ik er een hard hoofd in.”
,,Het zou zo maar kunnen dat Koningsdag op maandag 27 april in Barneveld niet veel meer inhoudt dat het uithangen van de nationale driekleur”, vreest voorzitter Gerjan Crebolder van Oranjestichting Barneveld. Het evenement is officieel nog niet afgelast. ,,Maar de zaken die we nu in gang zouden zetten ter voorbereiding, zoals het verspreiden van sponsorbrieven, laten we nu even achterwege. En we geven bij iedereen aan dat ze er serieus rekening mee moeten houden dat Koningsdag dit jaar niet door zal gaan. Verder wachten we de ontwikkelingen nog even af.”

Oranjestichting Barneveld verwacht maandag 6 april duidelijkheid te kunnen geven. Tegen die tijd zal ook landelijk helder zijn hoe het zit met de viering van Koningsdag.

Viering Koningsdag 2019 in Barneveld als vanouds!

Ofschoon het er even op leek dat er tijdens Koningsdag 2019 geen activiteiten door de Oranjestichting zouden worden georganiseerd, is dat, dankzij een organisatieverandering, gelukkig niet het geval. Het onderdeel dat in de voorafgaande jaren de meeste problemen opleverde: de vrijmarkt en ook de horeca-activiteiten in het centrum van het dorp, worden vanaf nu gecoördineerd door de Barneveldse Middenstandsvereniging (BMV), in samenwerking met enkele mensen uit het Comité Oud-Veluwse Markt (OVM). De eindverantwoording blijft echter bij de Oranjestichting. De organisatie van Koningsdag 2019 wordt ondersteund door de gemeente Barneveld. Zoals gelukkig te doen gebruikelijk bestaat het programma uit de altijd drukbezochte Kinderspelen op het Gowthorpeplein, de aubade voor de gedecoreerden voor het Raadhuis, de vrijmarkt in het centrum van het dorp en allerlei extra, door de lokale horecaondernemers te organiseren activiteiten en tenslotte de inmiddels welbekende rit voor Oldtimer-auto’s en -motoren vanaf het parkeerterrein aan de Kapteynstraat. Voor de aanvangstijden en dergelijke verwijzen wij u graag naar onze website en naar de publicaties in de Barneveldse Krant. Ondanks het feit dat het koningspaar dit jaar Amersfoort als ‘verjaardagsstad’ heeft uitverkoren, hopen we toch dat het in het centrum van Barneveld op zaterdag, 27 april weer gezellig druk gaat worden.

Vrijwilligers

Voor al die activiteiten hebben wij echter nog extra vrijwilligers nodig! Daarvoor doen we graag een beroep op onze inwoners. Iedereen is dol op een feest maar aangezien we de kosten laag moeten houden, wordt deze dag geheel door vrijwilligers voorbereid en vervolgens begeleid. Bent u bereid om een keer de handen voor uw medeburgers uit de mouwen te steken, geef u dan op via het e-mailadres:secretaris@oranjestichtingbarneveld.nl. U doet er ons en hen een groot plezier mee!

Financiën

De organisatie van Koningsdag wordt vrijwel geheel bekostigd uit vrijwillige bijdragen door sponsors en donateurs. Met name die laatste groep bestaat het steeds meer vergrijzende deel van onze bevolking. De bodem van onze ‘schatkist’ komt langzaam maar zeker in zicht. Zoals het nu gaat vrezen we dat er over een jaar of vijf geen activiteiten meer georganiseerd kunnen worden. Ook nieuwe donateurs – bij een minimumbedrag denken we aan € 12,50 – zijn van harte welkom. Ook daarvoor kunt u zich opgeven bij het secretariaat. Dat kan ook zonder opgave op rek.nr. NL 66 ABNA 084.86.40.829 t.n.v Oranje stichting Barneveld. Graag tot ziens op zaterdag, 27 april aanstaande en nu maar duimen voor mooi weer!

Koningsdag 2018 staat voor de deur!

Over een kleine maand is het zover: Koningsdag 2018. De Oranjestichting Barneveld heeft haar programma klaar en de vrijwilligers staan in de startblokken om er voor u weer een fijne dag van te maken. Traditioneel staan er op het Gowthorpeplein en nu ook weer op het Raadhuisplein, opblaasbare springkussens, glijbanen en dergelijke opgesteld met een draaimolen, een poffertjeskraam en wat niet al. In het centrum wordt het hopelijk weer lekker druk tijdens de grote Vrijmarkt en vanaf het parkeerterrein aan de Kapteynstraat starten om een uur of elf weer tientallen oude auto’s, motoren en vrachtwagens voor een prachtige rit over de Veluwe. Om 10.00 uur vindt voor het raadhuis de traditionele aubade voor de gedecoreerden plaats; dit jaar voor de inwoners van de buitendorpen van onze gemeente. Hopelijk wordt het muziekgezelschap ook nu weer gevolgd door een kleurrijke stoet versierde fietsen; een optocht waarmee verleden jaar een aanzet werd gegeven. Tenslotte kunt u zich of uw familie en kennissen trakteren bij een van de horecagelegenheden in het dorp die extra uitpakken met feestelijke muziek op hun terrassen.

Voor de vrijmarkt en de oldtimerrit – hopelijk nemen er dit jaar wat meer vrachtwagens aan deel – kunt u zich, liefst voor 10 april aanstaande, aanmelden via info@oranjestichtingbarneveld.nl Dat geldt ook voor deelname aan de straatversierwedstrijd waaraan verleden jaar door maar liefst zeven straten werd deelgenomen. Daar mogen er overigens nog veel meer bijkomen! In verband met de verkeersveiligheid en de toegankelijkheid voor hulpvoertuigen worden er door de gemeente wel eisen gesteld aan de plaatsing van eventuele erepoorten. Houdt u daar alstublieft rekening mee! Oh ja, ‘zonder vrijwilligers staat alles stil’ en dat geldt overigens ook voor de slinkende stichtingskas. Geef u op als vrijwilliger; al is het maar voor één jaar! Tijdens Koningsdag wordt er door onze stichting gecollecteerd en sinds een paar weken vindt u in veel winkels ook de oranje spaarvarkentjes waarin u uw gift kunt stoppen!Graag tot vrijdag 27 april. Het belooft, met steeds meer winkels die gewoon open zijn, gezellig druk te worden in ‘bruisend Barneveld’!